Talkshow

dinsdag 18 apr 2023, 20.00 - 21.00

Natuurinclusiviteit voor meer biodiversiteit

In hoeverre dragen natuurinclusieve gebouwen bij aan de biodiversiteit en kan dit beter?

Gratis toegang

Livestream

In samenwerking met

logo DGBC_RGB
PDZ

Natuurinclusief ontwerpen binnen de gebouwde omgeving voor het verhogen van diversiteit van dieren en planten gebeurt momenteel nog veel te weinig. We gaan met verschillende specialisten, ontwerpers en beleidsmakers dieper in op dit onderwerp en we bespreken de huidige- en toekomstige opgave.

In dit programma blikken we terug op natuurinclusief bouwen in Nederland en bespreken we welke lessen we uit eerdere voorbeelden kunnen halen. Én we kijken vooruit naar hoe natuurinclusieve ontwerpen zowel bij nieuwbouw als in de bestaande opgebouwde omgeving beter kunnen bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit. Hoe kunnen we deze belangrijke manier van ontwikkelen verankeren in ons beleid?

Over de sprekers

Vanuit ABN AMRO is Leontien de Waal als Sector Banker Bouw verantwoordelijk voor het volgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de subsectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders op het snijvlak van onder andere duurzaamheid en circulaire innovatie.

Jan Kadijk is Manager Kennis & Innovatie bij de Dutch Green Building Council. In die functie ontwikkelt hij samen met teams verschillende kennissessies en trainingen. Hij werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me. Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Louise van de Worp is al meer dan een decennium Coördinator Innovatie bij Van Wijnen. Onderwerpen waar ze aan werkt zijn duurzaamheid, toekomstbestendige ontwikkeling en duurzaam bouwen. Van Wijnen is éen van de grootste bouw- en projectontwikkelingsondernemingen van Nederland. Daarnaast is Van der Worp Klimaatburgemeester in de gemeente Hendrik Ido Ambacht.

Lodewijk Hoekstra is Nederlands bekendste tv-tuinman, presentator, tuinontwerper, ondernemer en vooral voorvechter van een duurzame wereld. Lodewijk streeft naar een wereld waarbij de mens en de natuur in balans zijn. Een wereld waarin we als mensen gezond en gelukkig kunnen leven, zonder dat dit een nadelig gevolg heeft voor ecosystemen en de natuur om ons heen.

Jan Henk Tigelaar is directeur bij Rooftop Revolutions. Hij werkt daar fulltime aan de zogenoemde ‘daken revolutie’. Het doel van het bedrijf is om alle daken optimaal te benutten ten behoeve van de natuur. Juist omdat deze natuur zo’n belangrijke rol kan spelen om de uitdagingen van klimaatadaptatie en biodiversiteit aan te pakken.

Clemens Karlhuber is landschapsarchitect bij DS landschapsarchitecten. Hij is onder andere betrokken bij het ontwikkelen van een natuurinclusief gebouw genaamd Zoë waarbij dier en mens dichter bij elkaar worden gebracht om belangen van al het leven te behartigen en het eerste natuurinclusieve gebouwencomplex in Amsterdam Sloterdijk. Daarnaast heeft hij zijn eigen landschapsarchitecten bureau en is hij gastdocent op de Academie van Bouwkunde.

Ingrid Sloots richtten in 2019 Nest natuurinclusief op. Met Nest creëert ze kansen voor de natuur in ieder bouwproject om zo de leefomgeving te verbeteren voor mens en dier en te voldoen aan de Wet Natuurbescherming. Nest werkt aan kansrijken, integrale en natuurinclusieve voorstellen voor overheden en bedrijven om het leefklimaat voor bewoners, gebruikers en voor de dieren te verbeteren.

Paul Nelisse werkt sinds 2007 als taxateur bij Colliers. Daarvoor heeft hij werkervaring opgedaan in de vastgoedsector bij Syntrus Achmea, Aberdeen Property Investors, Bouwinvest en de ROZ/IPD Vastgoedindex. Paul taxeert alle typen vastgoed , van woningen en zorgvastgoed tot kantoren, winkels, bedrijfsruimten en grond. Hij is onder andere gespecialiseerd in de impact van verduurzamings maatregelen op de waarde van vastgoed.

Luan Buleshkaj is een woordkunstenaar in de breedste zin van het woord en een gevestigde naam in de spoken word-scene in Nederland. Luan was al meerdere malen huisdichter bij het BNNVARA-programma Spijkers met Koppen. In 2020 was hij huisdichter bij een wekelijks programma van Pakhuis de Zwijger en won hij met zijn solovoorstelling ‘Leeuwenkind’ de Best of Fringe 2020 tijdens het Amsterdam Fringe Festival en de Shaffy Cheque tijdens de finale van het Amsterdams Kleinkunst Festival.

Green Building Talks
In de Green Building Talks gaan ondernemers, beleidsmakers en experts met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen van duurzaamheid in de gebouwde omgeving, aan de hand van thema’s als de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen.
Naar reeks