Talkshow

dinsdag 23 mei 2023, 20.00 - 21.00

File op het elektriciteitsnet

Hoe zorgen we ervoor dat het elektriciteitsnet de energietransitie bijbeent?

Gratis toegang

Livestream

In samenwerking met

logo DGBC_RGB
PDZ

Teveel verkeer op het elektriciteitsnet kan leiden tot vertragingen, verlies van gegevens en een afname van de netwerkprestaties. Dit kan zorgen voor stroomuitval in huizen, maar kan ook betekenen dat sommige nieuwbouwprojecten geen doorgang kunnen vinden of moeten inleveren op duurzame ambities. Simpelweg omdat de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk onvoldoende is.

De belangrijkste vraag in dit programma luidt; hoe kunnen we het netwerk inrichten op een toekomstbestendige manier? We gaan in gesprek over betrouwbaarheid, duurzaamheid en slimme oplossingen.

De energietransitie ontwikkelt zich in rap tempo. We schakelen over van fossiele brandstoffen naar duurzame vormen van energie zoals zon of wind. Door het groeiend aantal zonnepanelen en windmolens wordt meer energie (lokaal) opgewekt.

Tegelijkertijd gebruiken we met elkaar ook steeds meer elektriciteit voor auto’s en apparaten. Dit zorgt ervoor dat de piekmomenten van opwek en gebruik heftiger worden. Het huidige elektriciteitsnetwerk kan dit niet goed aan. Dat kan leiden tot vertragingen, verlies van gegevens en een afname van de netwerkprestaties.

In dit programma bespreken we met verschillende experts, stakeholders en professionals hoe we moeten omgaan met netwerkcongestie en welke oplossingen denkbaar zijn.

Ook bespreken we de problemen die kunnen optreden wanneer we niet meer kunnen vertrouwen op ons elektriciteitsnet. Heeft netwerkcongestie bijvoorbeeld invloed op de snelheid waarmee we kunnen verduurzamen in de gebouwde omgeving? En hoe organiseren we nieuwbouw wanneer er voor de toekomstige gebouwen niet genoeg capaciteit is op het net? Op welke termijn zijn de oplossingen haalbaar?

Over de sprekers

Vanuit ABN AMRO is Leontien de Waal als Sector Banker Bouw verantwoordelijk voor het volgen van de belangrijkste trends en ontwikkelingen in de gebouwde omgeving en de subsectoren. Daarmee is ze een klankbord voor ondernemers, investeerders en andere stakeholders op het snijvlak van onder andere duurzaamheid en circulaire innovatie.

Jan Kadijk is Manager Kennis & Innovatie bij de Dutch Green Building Council. In die functie ontwikkelt hij samen met teams verschillende kennissessies en trainingen. Hij werkte eerder aan kennisoverdracht rond ruimtelijke kwaliteit, regionale samenwerking en slimme steden bij het Nirov (Nederlands Instituut voor Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting), de Nieuwe Kaart van Nederland, Platform31 en Smartsensors.me. Kadijk is naast zijn werk bij DGBC actief als bestuurslid/programmeur bij stadsplatform TOPdelft.

Huibert Baud is Directeur Klant & Ontwerp en Manager Strategie & Innovatie bij Nederlandse regionale netbeheerder Liander. Liander is onderdeel van netwerkbedrijf Alliander. Bij de afdeling Strategie en Innovatie beoordeelt Huibert de impact van langetermijntrends op de netten en het functioneren van Liander.

Green Building Talks
In de Green Building Talks gaan ondernemers, beleidsmakers en experts met elkaar in gesprek over de uitdagingen en kansen van duurzaamheid in de gebouwde omgeving, aan de hand van thema’s als de energietransitie, circulariteit, klimaatadaptatie en natuurinclusief bouwen.
Naar reeks