reeksen-hero-image

REEKS

On Purpose

Kees Klomp gaat met gasten in gesprek over hun oplossingen voor een nieuwe duurzame economie.

Gemaakt door

Yvonne Lang

Yvonne Lang

Programmamaker Circl

Introductie

On Purpose is een serie van interview-portretten van vooraanstaande duurzame denkers die niet alleen weten wat er mis is met huidige economische systeem, maar ook oplossingen kunnen aandragen voor een nieuwe duurzame economie en zich daar persoonlijk voor inzetten. Laat je inspireren.

On Purpose is een onderdeel van de reeks N.ieuw E.conomisch O.ntwerp.

Lees meer
Verdieping
  • Bekijk alles
  • Artikelen
  • Podcasts
  • Video

Video

di 27 jun 2023

Hoe worden we (het) met elkaar één(s)?

In de laatste aflevering van dit seizoen On Purpose gaat Kees in gesprek met Annette Nobuntu Mul, oprichter van Ubuntu Society over wat er écht toe doet: verbinding. 

Video

vr 5 mei 2023

Hoe werkt sociaal ondernemerschap?

In deze aflevering van On Purpose gaat Kees in gesprek met Niels Bosma, hoogleraar Social Entrepreneurship aan de Universiteit Utrecht. Niels schetst dat de groeiende beweging van sociaal ondernemers de focus van het bedrijfsleven steeds meer laat kantelen. Van een focus op winst naar een andere kijk op waarde en dus de impact van het bedrijf op de maatschappij.

Video

ma 24 apr 2023

Hoe schets je de toekomst?

In deze aflevering van On Purpose spreekt Kees Tessa Cramer, lector Design the Future aan de Fontys Hogeschool over het ontwikkelen van ideeën voor een nieuw toekomstbeeld. Dit en hoe Tessa naar science-fiction films kijkt ontdek je in de video!

Video

ma 13 mrt 2023

Wat als de wereld niet (alleen) om geld draait?

Ken jij de Homo Florens al? Dat is zeg maar het betekenisvolle broertje (of zusje) van de Homo Economicus. Beide zijn het beelden die economen voor zich zien als ze over de mens nadenken. Terwijl de Homo Economicus, de berekende mens, die rationele (koop-)beslissingen maakt, jarenlang de logica van de economie beheerste, hoor je de laatste tijd steeds vaker een nieuw geluid.

Video

do 2 mrt 2023

Wat kun je zelf betekenen?

De transitie naar een duurzamere samenleving wordt vaak ervaren als een uitdaging die te complex kan lijken om er zelf iets aan te doen. Volgens lector Societal Impact Design Wina Smeenk hoeft dit niet zo te zijn als we principes uit de ontwerpwereld toepassen. Dan kunnen we een maatschappij creëren die voor iedereen werkt. Maar om dit te kunnen doen is het belangrijk dat je eerst dichter bij jezelf komt om vervolgens samen met anderen een verschil te kunnen maken.

Video

do 19 jan 2023

Hoe laat je je niet gek maken?

Een nieuw jaar betekent ook kansen voor een nieuwe aanpak van de complexe uitdagingen. In deze aflevering van On Purpose gaat Kees in gesprek met een van de bekendste klimaat- en transitiewetenschappers van Nederland, Jan Rotmans. Volgens het onderzoek van Jan zitten er ook mooie kanten en chaos en kan een crisis helpen verandering te versnellen.

In samenwerking met
hogeschool rotterdam