Regio Rotterdam

donderdag 14 maart 2024 , Rotterdam

Vandaag zetten we de impact ondernemers uit de regio Rotterdam in het zonnetje.

Impact ondernemers zijn de hedendaagse doeners en helden die we nodig hebben om een nieuwe, duurzame en eerlijke economie te bewerkstelligen.

In Rotterdam wordt er hard aan de weg getimmerd. Daarom geven we vandaag deze ondernemers een podium om te leren van hun verhalen, uitdagingen en successen. Het programma vindt plaats in BlueCity.

10:00 - 12:00

Circulaire Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld – Rotterdam

Als circulaire ondernemer wil je de wereld een stukje beter maken. Maar hoe vind je de juiste financiering voor je duurzame idee? Hoe overtuig je investeerders van jouw businessmodel? En hoe ga je om met de specifieke uitdagingen van duurzame financiering?

In de week van de Circulaire Economie zijn CIRCL Movement en BlueCity op zoek naar de doeners van de circulaire economie en hun verhalen.

Tijdens het programma ‘Circulaire Ondernemer Zoekt Duurzaam Geld’, worden vernieuwende ondernemers in de circulaire economie samengebracht met financiers die hun duurzame visie delen. Samen met twee experts en het publiek bevragen we de ondernemers hoe zij hun plan tot een succes hebben gemaakt en welke obstakels ze daarvoor hebben moeten overwinnen.

Dit evenement biedt een platform om inzichten te verkrijgen in circulaire businesssmodellen, je netwerk uit te breiden, en de unieke uitdagingen van circulair ondernemen te begrijpen.

Programma

  • 09:45 uur | Inloop
  • 10:00 uur | Opening
  • 10:15 - 10:35 uur | Pitch 1 en feedback panel
  • 10:35 - 10:55 uur | Pitch 2 en feedback panel
  • 11:00 - 11:20 uur | Pitch 3 en feedback panel
  • 11:20 - 11:45 uur | Q&A en afsluiting
  • 12:00 uur | Borrel
10:00 - 11:00

Online vragenuurtje Circulair Loket

Het Circulair Loket is hét startpunt voor al je vragen over ondernemen met afval. Dien je vraag in en krijg gratis en vrijblijvend advies op maat in het omgaan met de soms ingewikkelde wet- en regelgeving die gepaard kan gaan met circulair ondernemen. Zo voorkom je een langdurige en kostbare zoektocht naar de juiste procedures en vergunningen, en hou je tijd over voordat waar je goed in bent: ondernemen!

Wanneer mag je reststromen wel of niet gebruiken en waar moet je zijn om dat geregeld te krijgen? En hoe zit dat met nieuwe grondstoffen zoals zeewier als bouwmateriaal en regenwater als grondstof waar nog geen regelgeving voor bestaat?

Tijdens het online vragenuurtje van het Circulair Loket kan je al je vragen over ondernemen met reststromen en hernieuwde grondstoffen live stellen aan een panel van deskundigen. Stel je vraag ter plekke of dien ‘m van te voren in via circulairloket@rotterdamcirculair.nl.

Vragenuurtje Circulair Loket
Tijdens het vragenuurtje zitten de volgende deskundigen van DCMR klaar om jouw vragen te beantwoorden:

Koen de Kruif is senior adviseur op het gebied van milieumanagement en duurzaamheid/circulaire economie bij DCMR. Een groot deel van zijn werk richt zich op de mogelijkheden voor circulaire economie en duurzame energie voor het midden- en kleinbedrijf. Met zo’n 35 jaar ervaring op zak weet hij jou verder te helpen.

Pieter Heyne en Ina Boschloo zijn senior adviseurs op het gebied van afvalstoffen bij DCMR. Zij houden zich bezig met vergunningverlening van afvalstoffenbedrijven, einde afval en circulaire economie.

 

16:00 - 17:30

Food for thought: onderzoeksresultaten voedselverspilling in de Rotterdamse horeca

Van meer plantaardige gerechten, lokaal & natuurinclusief inkopen en koken met de seizoenen tot het verminderen van voedselverspilling om kosten te besparen. In de horeca in Nederland wordt 55.000 ton voedsel verspild. Dat is zonde! Reden voor Het Nieuwe Nassen om dit aan te pakken samen met projectpartners Gemeente Rotterdam, Orbisk, Greendish en 16 horeca-ondernemers in Rotterdam.

In 2023 en 2024 zijn maar liefst 16 horeca-ondernemers in Rotterdam, van restaurants tot grote venues als Stadion Feyenoord, met Het Nieuwe Nassen aan de slag gegaan om voedselverspilling in hun zaak te verminderen. Een uniek project in de stad van niet lullen maar poetsen. De deelnemers krijgen antwoorden op vragen als: hoeveel en welk voedsel wordt in mijn horecazaak verspild?

Alle deelnemers beginnen met een nulmeting, vervolgens formuleren ze onder begeleiding van een foodwaste coach van Orbisk doelen om te gaan reduceren en besparen. Dit alles met behulp van de slimme voedselmonitor ‘Orbi’, die al het weggegooide voedsel fotografeert, weegt en registreert. Het levert deelnemers niet alleen inzicht in het voedsel dat in de prullenbak verdwijnt, maar ook de milieu-impact wordt in kaart gebracht.

 

Programma

  • 16:00 uur | Welkom en introductie.

    Het Nieuw Nassen Food Waste Challenge door projectleider van Het Nieuwe Nassen Jeanette Verdonk

  • 16.:10 uur | Meten is weten.

    Presentatie door Samen Tegen Voedselverspilling projectmanager Anneloes Hodes x Wageningen University & Research DLO onderzoeker Martijntje Vollebregt.

  • 16:40 uur | Ervaringen en learnings van drie deelnemers aan de Food Waste Challenge.

    De nulmeting en de door hen genomen maatregelen om te reduceren. Het Nieuwe Nassen ambassadeur Perry de Man gaat in gesprek met de deelnemers.

  • 17:10 uur | Q&A over de toekomst en de te nemen stappen. Samen doen!
  • 17:30 - 18:00 uur | Einde en napraten tijdens afsluitende borrel
18:00 - 21:00

Het Grote Verspillingsvrije Diner in bar Stroom

Wist je dat we wereldwijd 1/3 van het geproduceerde eten niet opeten? En dat dat in Nederland 1/4 is? In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 2 miljard kilo voedsel verspild. Ofwel een file van Utrecht naar Barcelona met bumper aan bumper rijdende vrachtwagens gevuld met voedsel.

Dat is bizar toch? Als we dit goede eten verspillen, zijn de energie, uitstoot, water, grondstoffen en landgebruik dus ook allemaal voor niets geweest. Per kilo voedsel dat wordt weggegooid, gooi je niet alleen geld in de prullenbak, maar verspil je 7000 liter water en 4,5kg CO2. Dus door elk sneetje brood of overrijp stuk fruit goed te benutten, maak je direct impact.

Dat je met gered voedsel een lekker en voedzaam diner kan maken, laten Rotterdamse chefs Perry de Man, ambassadeur van Het Nieuwe Nassen en Lennart Burggraaf, Green Chef van Stadion Feyenoord proeven tijdens Het Nieuwe Nassen Grote Verspillingsvrije Diner.

Viergangen en praten met volle mond mag

Perry en Lennart redden in een viergangen diner zoveel mogelijk voedsel van de prullenbak. Wat de chefs precies gaan serveren, dat weten ze dus nog niet. Wat ze in ieder geval niet serveren, is vlees en vis. We kunnen wel alvast verklappen dat er brood en veel geredde groenten op verschillende manieren bereid op je bord komen. Brood en deegwaren worden namelijk het meest weggegooid. Ook groente, fruit, aardappelen en zuivel belanden helaas vaak in de kliko. En tot slot laten Per en Lennart je kennismaken met een bijzondere lokale krachtpatser: de gele erwt.

Programma's terugkijken

Meer weten over de thema’s die op deze dag aan bod komen? Hieronder vind je een selectie van eerdere programma’s om terug te kijken.